Dippers, sauzen en dressings

 

Peterseliesaus:

  • 1 ui, deze fijn hakken of heel fijn snijden
  • sap van 1 verse citroen
  • 20 ml olie
  • 10 ml azijn
  • 1 eetlepel peterselie, fijn gesneden
  • vers gemalen peper

Meng azijn, citroen en olie door elkaar. Voeg hier de fijn gehakte ui bij. Op smaak brengen met wat peper en versieren met peterselie.

 

Magere yoghurtsaus:

  • 1 edetlepel olie, extra vierge
  • 3 eetlepels magere yoghurt
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • 1 theelepel verse dille, fijn snijden
  • vers gemalen peper

Meng de eerste vier ingrediënten door elkaar en maak op smaak met peper.

 

Magere yoghurtsaus met komkommer:

  • 1 komkommer, schillen, ontpitten en heel fijn snijden
  • 1 teentje knoflook, knoflookpers of super fijn snijden
  • 250 ml magere yoghurt
  • 1 theelepel verse dille, fijn snijden
  • 1 theelepel verse munt, fijn snijden
  • 1 theelepel verse dragon, fijn snijden
  • vers gemalen peper

Meng de magere yoghurt samen met de komkommer en de knoflook. Voeg nu al de kruiden erbij en schep dit door elkaar.
Maak op smaak met wat peper. Zet op een koele plaats en zet pas op tafel vlak voordat je gaat eten.

 

Griekse yoghurt-muntsaus:

  • 300 ml Griekse yoghurt 2%
  • 1 teentje knoflook, knoflookpers of super fijn snijden
  • 1 eetlepel olijfolie, extra vierge
  • 5 takjes platte peterselie, snijd heel fijn
  • 5 takjes munt, snijd heel fijn
  • vers gemalen peper

Meng de Griekse yoghurt met de knoflook, olijfolie extra vierge, munt en peterselie. Breng de saus op smaak met peper. Schep de saus in een kom en sprenkel er wat olijfolie extra vierge over.

 

Frisse dipsaus:

  • 75 gram Philadelphia naturel light
  • 5 eetlepels halfvolle yoghurt
  • 1 eetlepel verse tijm, blaadjes van takjes halen
  • 1 eetlepel verse basilicum, fijn snijden
  • ½ bakje tuinkers, fijn knippen
  • vers gemalen peper

Meng alle ingrediënten door elkaar en maak op smaak met peper.

 

Mediterrane dip:

  • 2 eetlepels halfvolle yoghurt
  • 2 eetlepels basilicum, grof snijden
  • 6 halve gedroogde tomaten op olie
  • 6 zwarte olijven zonder pit
  • 2 teentjes knoflook, knoflookpers of super fijn snijden
  • vers gemalen peper

Alle ingrediënten bij elkaar voegen in een blender of keukenmachine. Mix het geheel door elkaar.

  

Groente dip:

  • 120 gr wortelen, maak de wortelen schoon, snijd ze in grove stukken en kook deze tot ze gaar zijn. Spoel ze vervolgens in een vergiet met koud water af
  • 1 teentje knoflook, knoflookpers of super fijn snijden
  • 1 dl magere yoghurt
  • 1 theelepel korianderkruid, potje
  • cayennepeper

Neem een keukenmachine of blender. Doe de producten zonder de cayennepeper in de machine en meng het geheel tot een glad mengsel. Voeg naar eigen smaak cayennepeper toe. Zet de dipsaus 1 á 2 uur voor gebruik in de koelkast.

 

Tzatziki:

  • 500 gram Griekse yoghurt 2%
  • 6 teentjes knoflook, knoflookpers
  • 1 koffielepel zout, dit om vocht te onttrekken van de komkommer.
  • 1 komkommer, wassen en raspen in een vergiet. Strooi het zout erover( dit om het vocht te onttrekken uit de komkommer). Laat dit vijf minuten staan en druk dan het vocht er met een lepel of een goed gewassen hand uit.
  • 1½ eetlepel olijfolie, extra vierge
  • vers gemalen peper, 2 maal draaien

De uitgeperste knoflook samen met de Griekse yoghurt en komkommer in een kom doen. Dit tot een samenhangende massa roeren. Vervolgens beetje bij beetje de olie extra vierge toevoegen onder voortdurend roeren. 

Ongeveer een uur in de koelkast laten staan voordat je het op tafel gaat zetten.

 

Tomatendipsaus:

  • 250 ml gezeefde tomaten uit een pak, bio
  • 250 ml halfvolle yoghurt
  • 2 el verse peterselie, fijn snijden

Ingrediënten door elkaar mengen en klaar.