Groentepuree als vervanger voor room

Gepureerde groenten zijn een veelzijdige hulp in de keuken. Met gepureerde groenten kun je lichte en romige sauzen of soepen maken, maar dan met veel minder calorieën!
 
Vuistregel
 
Eén eetlepel groentepuree is voldoende om te binden met 2 à 3 eetlepels kook- of braadvocht en vervolgens als saus te gebruiken. Neem voor crème-soepen wat minder. 
 
Welke groenten
 
Groenten zoals courgette, venkel, groene asperges en koolrabi zijn uitermate geschikt om te pureren:
  • donkere courgettepuree gaat goed samen met crêmesoepen
  • venkelpuree combineert goed met het uitgelopen bakvocht van vis
  • groene asperges passen prima bij risotto
  • de zoetheid van koolrabi geeft braadsauzen een vollere smaak.
Algemene bereiding
 
Was de groenten, schil ze of snijd ze in grote stukken. Doe circa 500 gram groenten in een pan en kook ze met circa 3 à 4 eetlepels water (met een deksel op de pan). Zet, als het water kookt, het vuur op klein. Prik met een vork in de groenten om te checken of ze gaar zijn. Giet de groenten af in een vergiet en schep ze over in een schaal. Pureer ze tot een gladde massa. 
 
Bereiding courgettepuree
 
Schil met een dunschiller of een kaasschaaf circa 4 middelgrote courgettes (1 kg). Snijd de courgettes doormidden en verwijder de pitten (neem hiervoor een eetlepel, zet deze aan het uiteinde van de courgette en schraap de eetlepel dusdanig dat je de pitten ermee 'uittrekt'). 
Kook de courgettes totdat alles goed gaar is en laat ze daarna uitlekken in een vergiet. Schep vervolgens alles over in een schaal en pureer het geheel.
N.B. Voor lichtgroene puree kook je geen schil mee, maar voor donkergroene puree kook je circa 100 gram schil mee.
 
Bewaren
 
Groentepuree kun je een paar dagen in een afgesloten schaal in de koelkast bewaren. Wil je een groentepuree voor langere tijd bewaren, dan gaat dat ook goed in de vriezer. Doe de puree in een diepvrieszak, druk het plat en vries het in. Daarna kun je er (in bevroren toestand) telkens een stuk van afbreken.

 Afbeelding invoegen