Hoe voorkom je een voedselinfectie?

Door veilig om te gaan met je eten, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Dit zijn de belangrijkste tips: 
 

      
Afbeelding invoegen  
KOPEN
  • let op de houdbaarheidsdatum, vooral bij zeer bederfelijke producten
  • volg de bewaar- en bereidingsadviezen op de verpakking
  • koop bederfelijke en diepvriesproducten als laatst en gebruik een koeltas
  • zet bederfelijke producten na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast.
 
Afbeelding invoegen  
WASSEN
  • was je handen altijd goed voor het eten en voor het bereiden van voedsel (ook na het aanraken van rauw vlees, rauwe vis en rauwe groenten, na toiletbezoek, na het verschonen van luiers en na het aanraken van (huis-)dieren
  • was je handen met zeep onder stromend water en droog ze af met een schone handdoek of papier
  • vervang vaatdoekjes elke dag; was vaatdoekjes, hand- en theedoeken op minimaal 60 graden C. in de wasmachine
  • zorg voor schone oppervlakten en schoon keukengerei voordat je eten bereidt
  • was groenten en fruit grondig onder stromend water, zeker als je ze rauw eet.

Afbeelding invoegen  
SCHEIDEN
  • zorg ervoor dat klaargemaakt eten niet in contact komt met producten die nog rauw zijn
  • gebruik verschillende snijplanken om rauw vlees en groenten te snijden
  • was messen tussendoor af met heet water en afwasmiddel, of gebruik verschillende messen.

Afbeelding invoegen  
VERHITTEN
  • verhit warm eten goed; vooral vlees, kip, eieren, vis-, schaal- en schelpdieren
  • verhit restjes eten en soep door en door tot stomend heet
  • schep het eten enkele keren om tijdens het opwarmen in de magnetron.

Afbeelding invoegen  
KOELEN
  • bewaar bederfelijke producten in de koelkast op 4 graden C.
  • haal ze er pas uit vlak voor gebruik
  • zorg ervoor dat de temperatuur in de vriezer -18 graden C. of kouder is
  • gooi bederfelijke producten weg als ze langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gestaan
  • laat warme producten snel afkoelen voordat je ze in de koelkast plaatst; verdeel ze in kleine porties, dat gaat sneller
  • ontdooi voedsel in de koelkast of in de magnetron (met de ontdooistand)
  • bewaar restjes goed afgesloten in de koelkast en eet ze binnen 2 dagen op.


Bron: Voedingscentrum