Kip gevuld met groenten

Ingrediënten (voor 4 personen)
  • 1 hele kip (met vel)
  • 1 zoete aardappel (geschild en in grove blokken gesneden)
  • 1 ui (in grove stukken gesneden)
  • 100 gram champignons (in vieren gesneden)
  • geraspte schil van 1 citroen 
  • 1 grote tomaat (ontdaan van zaden en in blokjes gesneden)
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 kippenbouillonblokje (minder zout)
  • 2 sneetjes bruin volkorenbrood (zonder korst en in blokjes gesneden)
  • ½ dl water
  • 400 gram snijbonen (schuin en fijn gesneden)
  • -klontje roomboter zonder zout
    -100 ml olijfolie
    -300 gram Qinoa
    -kipkruiden (Verstegen, natriumarm)
    1 klontje roomboter (zonder zout)
  • 100 ml olijfolie
  • 300 gram Quinoa
  • kopkruiden (Verstegen, natriumarm)
Verdere benodigdheden
  • 1 braadpan (voor de vulling)
  • 1 snijplank (voor de kip)
  • 1 ovenschaal (iets groter dan de kip en besmeerd met boter)
  • 1 scherp, groot mes

  Afbeelding invoegen     
 

 
Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Verhit 3 eetlepels olie en een klontje boter in een braadpan. Bak hierin de aardappelblokjes circa 3 minuten. Voeg de stukken ui, tomaat en champignons toe. Roer het geheel goed door elkaar en voeg dan de rasp van de citroen toe en daarna de kerriepoeder. Verkruimel dan het bouillonblokje erboven. Laat het even garen en roer regelmatig door het mengsel. Neem de pan van het vuur en voeg de blokjes brood toe. Roer het geheel goed door. Laat het vervolgens afkoelen.
 
Het vullen van de kip gebeurt als volgt. Haal het touwtje van de poten (touwtje wel bewaren) en vouw de poten opzij zodat er een opening ontstaat. Spoel de kip goed af onder koud stromend water. Dep het vocht met een tissue. Leg de kip op de vleesplank en vul hem met de vulling. Vouw de poten weer terug en bindt ze met het touwtje weer aan elkaar. Bestrooi de kip aan beide zijden met wat kipkruiden, leg hem in de ovenschaal en bestrijk hem met olie. Zet de ovenschaal met de kip in de voorverwarmde oven en laat het daar ongeveer 2 uur in staan. Na een tijdje komt er vocht in de ovenschaal te staan. Bedruip daar de kip regelmatig mee.
 
Kook intussen de Quinoa volgens de beschrijving op de verpakking. Was ook de braadpan even uit, want die heb je nog nodig. 

Neem de ovenschaal uit de oven en zet hem op een hittebestendige ondergrond. Zet de oven uit. 

Neem de braadpan en doe er een scheutje olie in. Verwarm de olie, schep de snijboontjes erin en bak ze 1 minuut. Schep het vocht en de olie die bij de kip in de ovenschaal zit daarbij en ook 0,5 dl water. Kook daarin de snijbonen gaar. Dek de kip af met aluminiumfolie en schuif hem in de oven (die uitstaat), zodat hij warm blijft. Zet er ook een serveerschaal bij om op te warmen.

Haal de serveerschaal uit de oven zodra de snijbonen gaar zijn, schep de bonen uit et vocht en leg ze op de schaal. Haal de kip uit de oven, snijd hem met een scherp mes in de lengte doormidden en leg beide helften op het bedje van snijbonen. Serveer het tezamen met de Quinoa.

Heerlijk met een frisse salade erbij!

Eet smakelijk.

N.B. Dit gerecht kan ook op de BBQ bereid worden. Laat de BBQ op 180 graden C voorverwarmen. Zet ook nu de gevulde kip circa 2 uur in de BBQ. Kijk regelmatig hoe het braadproces verloopt, om aanbranden te voorkomen. 

In de plaats van Quinoa kun je ook Bulgar of Couscous nemen.


 
Roer het geheel goed door elkaa
r
en voeg dan de rasp van de citroen toe.