Krachtontbijt

Je kunt 's-morgens ook eens iets anders nemen dan boterhammen met beleg. Varieer met het ontbijt, zodat het lekker en smakelijk blijft. 
Hieronder enkele voorbeelden. Let wel: het vergt iets meer tijd.
 

SMOOTHIE


Ingrediënten (voor 1 à 2 personen / 4 dl)
  • 1,5 dl magere melk
  • 5 eetlepels halfvolle yoghurt
  • 1 banaan (in stukjes gesneden)
  • 5 grote aardbeien
  • 1/2 eetlepel tarwezemelen (natuurwinkel)
  • 2 eetlepels havermout (natuurwinkel)
  • 3 ijsblokjes
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 'n klein beetje honing (naar smaak)
 
Bereiding
  • neem een blender en doe daar alle ingrediënten in
  • pureer alles tot een gladde massa
  • giet de massa over in 2 glazen.

 
 
 
 
 
 
 
     Afbeelding invoegen
Afbeelding invoegen  
HAVERMOUTPAP
 

Ingrediënten (voor 2 personen) 
  • 350 gram rijst- of amandelmelk
  • 150 ml water
  • 140 gram havermout (natuurwinkel)
  • snufje kaneel
  • 15 gram ongebrande rauwe hazelnoten 
  • 'n klein scheutje kokosroom
  • 1 eetlepel rozijnen
  • evt. Greensweet Stevia (naar smaak)
 
Bereiding
  • breng het water met de melk in een steelpan aan de kook
  • voeg al roerend de havermout toe
  • zet vervolgens op een laag vuur en laat 10 minuten koken totdat er een pap ontstaat
  • voeg na 5 à 6 minuten de rozijnen toe en daarna de kaneel
  • roer er af en toe doorheen, zodat het niet aan de pan vastkoekt
  • hak de hazelnoten grof en rooster ze in een koekenpan lichtbruin
  • haal de pap van het vuur en roer er de kokosroom doorheen
  • neem 2 borden en verdeel hier de havermoutpap over
  • eventueel kan nu de Greensweet Stevia toegevoegd worden
  • strooi er tot slot de gehakte/geroosterde noten overheen.


WARME AMANDELQUINOA
 

Ingrediënten (voor 2 personen) 
  • 250 ml amandelmelk
  • 125 gram quinoa (goed wassen!)
  • 1/2 bakje bosbessen of frambozen
  • 2 mespunten kaneelpoeder
  • 1/2 handje volblanke amandelen
  • vloeibare honing
 
Bereiding
  • breng de amandelmelk samen met de quinoa in een steelpannetje aan de kook
  • zet daarna op laag vuur en laat het geheel zo staan
  • roer af en toe goed door totdat de meeste melk is opgenomen in de quinoa
  • rooster intussen de amandelen in een koekenpan goudbruin
  • haal de steelpan met de quinoa van het vuur en laat het met een deksel op de pan nog ca. 5 minuten staan
  • hak ondertussen de amandelen grof
  • neem 2 borden, verdeel hierover de quinoa en voeg de bosbessen/frambozen en kaneel toe
  • roer dit een paar keer om
  • strooi er de gehakte amandelen over
  • giet er tot slot een beetje honing overheen.

  Afbeelding invoegen
Afbeelding invoegen  
ONTBIJTREPEN

 
Ingrediënten (ca. 10 stuks)
  • 100 gram gele havervlokken
  • 40 gram blanke, rauwe amandelen (grof gehakt)
  • 25 gram rauwe pecannoten (grof gehakt)
  • 20 gram pompoenpitten
  • 35 gram gedroogde cranberries 
  • 5 gedroogde vijgen (grof gesneden)
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 65 gram amandelpasta (natuurwinkel)
  • 2 grote, fijngeprakte bananen
  • 150 gram blauwe bessen
  • 4 eiwitten (bio scharreleieren)

Bereiding
  • verwarm de oven voor op 180 graden C.
  • neem een vierkant bakblik van ca. 20 cm en vet deze in met bio roomboter
  • neem alle ingrediënten behalve de blauwe bessen en de eiwitten, doe ze in een kom en schep het door elkaar
  • neem een andere kom, maak deze vetvrij om de eiwitten schuimig op te kloppen
  • schep het eiwit door de droge ingrediënten
  • schep tot slot de blauwe bessen door het geheel
  • doe het mengsel in het bakblik en smeer het geheel glad
  • zet het in de oven en bak het in ca. 30 minuten gaar
  • laat het enkele minuten afkoelen voordat je het in repen snijdt.
 
GRANOLA-ONTBIJT

 
Ingrediënten (voor 12 porties)
  • 3 eetlepels kokosolie en 4 eetlepels honing
  • 200 gram notenmix (grofgehakt)
  • 150 gram boekweitvlokken  
  • 150 gram driekleuren-quinoa
  • 30 gram geraspte kokos
  • 50 gram goji-bessen
 
Bereiding
  • verwarm de oven voor op 170 graden C.
  • verwarm de kokosolie samen met de honing 2 minuten in een steelpannetje
  • meng de notenmix samen met de boekweitvlokken in een kom
  • meng de driekleuren-quinoa en de geraspte kokos door de notenmix/boekweitvlokken
  • meng nu de gesmolten kokosolie en de honing door het geheel
  • neem een bakplaat en beleg die met bakpapier
  • schep en verdeel het mengsel op het bakpapier
  • zet in de oven en rooster het ca. 20 minuten
  • schep het mengsel regelmatig om
  • neem uit de oven en laat het afkoelen
  • meng daarna de goji-bessen erdoor 
 
Tip: deze granola is ca. 2 weken houdbaar (in een afgesloten pot).

 
  Afbeelding invoegen
Afbeelding invoegen  
ENERGIEBOOST
 
 
Ingrediënten (voor 2 personen)
  • 4 citroenen
  • 2 rijpe avocado's
  • 10 pitloze dadels 
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • cacao-nibs
 
Bereiding
  • schil de citroenen, halveer ze en haal de pitten eruit
  • snijd de avocado's overlangs doormidden, verwijder de pitten en schep het vruchtvlees eruit
  • doe de citroenen in een keukenmachine, alsmede het avocado-vruchtvlees, de dadels en kaneelpoeder
  • mix dit tot een smeuïge massa
  • schep die massa in 2 glazen
  • strooi er tot slot de cacao-nibs over.
 
 
Heerlijk om de dag mee te beginnen!