Wat moet je weten over gehakt?

  • als je lekkere, malse gehaktballen wilt maken, vermijd dan hoge hitte. Je kunt ze beter op een lage temperatuur bakken. Gehaktballen zijn te dik om op hoge temperaturen te bakken, waardoor het middelste van de bal niet gaar wordt en het buitenste van de bal een harde korst krijgt
  • kalfsgehakt is 30 kcal magerder dan rundergehakt. Kipgehakt is 50 kcal magerder dan rundergehakt. Kipgehakt is over het algemeen wat natter dan andere soorten gehakt
  • gehaktballen die gedraaid worden met de handen, worden niet taai en rubberachtig. Gehaktballen die met de machine gedraaid worden wél. Die zijn veel vaster.

Het maken van gehaktballen

Gehaktballen met een lekkere smaak eraan kun je het beste maken met wat ui, knoflook en peper. Peper kun je het best los nemen. Neem een specerij in elk soort apart, want hier is meestal geen zout aan toe gevoegd. Neem een meergranen beschuit, verkruimel deze en voeg het bij het gehakt. Als laatste maak je een kuiltje in het gehakt. Doe daar een rauw ei in. Als je van een pittige gehaktbal houdt, zou je er nog wat mosterd zonder suiker aan toe kunnen voegen. Kneed dit tot een geheel en maak er dan ballen van. Gebruik voor het braden van de gehaktballen olie en doe daar een klein klontje roomboter zonder zout bij om het spetteren minder erg te maken.

Als je bang bent dat de gehaktbal aanbrandt, dan is dit te voorkomen door er af en toe een scheutje bouillon aan toe te voegen. Die bouillon maak je van gekookt water waarin je een bouillonblokje met minder zout laat oplossen. Op deze wijze wordt de gehaktbal niet droog.


Het maken van een voorraadje soepballetjes 

Als je zelf soepballetjes maakt, neem dan een hoeveelheid mager runder- of kipgehakt en maak daar kleine balletjes van. Kook ondertussen een flinke pan met water en doe daar een bouillonblokje met minder zout in. Als het water met de bouillon kookt doe je er de balletjes bij en laat je deze een korte tijd meekoken. Tijdens het koken zie je dat er een vies uitziend laagje op het water komt te liggen. Giet het geheel in een vergiet en spoel alles goed af. Laat de balletjes vervolgens afkoelen, doe ze daarna in een aantal plastic zakjes en leg ze in de diepvries. Zo heb je altijd een voorraadje balletjes voor in de soep.


  Afbeelding invoegen