Wat zijn gluten?

Afbeelding invoegen  
Gluten zijn een groep van bepaalde eiwitten. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het menselijk lichaam omdat ze overal voor gebruikt worden, zoals het opbouwen van weefsels, spieren, huid, haar, nagels, hormonen en enzymen. Ook zijn zij belangrijk bij de afweer tegen ziektes en helpen ze bij wondherstel. 

In welke voedingsmiddelen zitten gluten

Gluten worden vaak in deeg gebruikt. Dit maakt het deeg soepel. Deeg is de basis van pasta, brood, gebak, koek en pizzabodems. Ook kun je gluten vinden in muesli, meel, soep en saus uit blik in verband met de bindmiddelen waarin ook gluten zitten.

Welke glutenvrije granen zijn er

Er zijn veel glutenvrije voedingsmiddelen, maar omdat gluten voornamelijk in granen zitten is het beter eerst te kijken naar glutenvrije granen. Onder glutenvrije granen vallen amarant, boekweit en quinoa, gierst, sorghum en teff.
  • amarant is het herontdekte voedzame broertje van quinoa. Het bevat eiwitten, fosfor, magnesium en ijzer. Je kunt het gebruiken als vervanger voor rijst, pasta of aardappelen.

  • sorghum is een glutenvrij graan dat alleen in Afrika ruim beschikbaar is. Sorghum is bekend als de grote gierst. In de Arabische keuken wordt het ongemalen graan vaak bereid als couscous, pappen, soepen en taarten. 

  • teff bestaat uit glutenvrije meergranen. Je kunt er een heerlijk meergranen-ontbijt van maken. Het is te vergelijken met havermout.

  • gierst is een gezonde graansoort en van nature zonder gluten. Gierst bevat meer eiwitten en ijzer dan een ander graansoort. Gierst bevat veel magnesium en vitaminen-B en is ook gunstig voor het cholesterolgehalte. Gierst gebruik je in soep, pudding, muesli of als vervanger van rijst.

  • boekweit heeft een vorm die vergelijkbaar is met een beukennootje maar dan vele malen kleiner. Boekweit is beslist geen graan. Het is een zaad van een eenjarige plant. Het meel en allerlei andere afgeleide producten van boekweit bevatten geen gluten. Boekweit bevat veel magnesium, kalium en fosfor. Het is voedzaam en licht verteerbaar. Boekweit is alleen te gebruiken met menging van andere graansoorten.